- FRI FRAKT VID BESTÄLLNING ÖVER 500 KR
- 1-3 DAGARS LEVERANS
- TEL 020 - 103141 • INFO@KOCKUMSJERNVERK.SE
Vanliga frågor och svar
Här har vi samlat svaren på några återkommande frågor.
Var tillverkas produkterna?
Kockums Jernverks egen produktion ligger i Anderstorp Småland. Där tillverkar vi kolstålsstekpannor, pizzastål, stekbord och smashjärn. Samtliga kolstålsprodukter i sortimentet tillverkas av svenskt stål från Norrland. Det som gör Kockums Jernverk till en unik global aktör är vår IR-inbränning som lanserades 2021, vilket innebär att stekpannorna, pizzastålen och stekborden levereras färdigbrända med vegetabilisk olja. Detta är en fördel då man direkt kan börja använda produkten utan att göra en egen inbränningsprocedur, vilket man annars behöver göra med andra kolstålsprodukter.
Till våra stekpannor finns glaslock tillverkade i Emmaboda med knopp av rostfritt stål tillverkad i Bredaryd. Det småländska hantverket finner vi även i den skärbräda som tillverkas i svensk furu hos ett lokalt snickeri i Anderstorp. I samarbete med Tärnsjö Garveri har vi tagit fram handtagsskydd som passar både våra kolstålsprodukter och emaljerade grytor och tekannor.
Vårt stora sortiment av träredskap, brickor och skärbrädor kommer från en familjeägd fabrik i Tyskland. Den emaljerade gjutjärnsgrytan görs i Holland. Övriga klassiska emaljerade köksprodukter tillverkas i Serbien i ett över 60 år gammalt emaljverk som har dokumenterat hög kvalitet.
Läs mer om tillverkningen under Tillverkning och Hållbarhet.
Vilka tips har ni för användande av Kolstålsstekpannan?
Våra stekpannor är inbrända med vegetabiliska oljor och är färdiga att använda direkt. Välj en platta eller induktionszon som motsvarar stekpannans bottendiameter.
Stekpanna ø24 cm = 19 cm
Stekpanna ø28 cm = 22,5 cm
Stekpanna ø30 cm = 25 cm
Mitten av stekpannan värms upp fortare, värm därför stekpannan genom att starta på en lägre temperatur och öka gradvis för att sprida värmen över hela stekytan. Vi djupdrar alla våra stekpannor för att de ska vara hållbara över tid och inte slå sig. Stekpannan får en lätt uppåtbuktning, detta eftersom den ska ha tolerans då den kan utvidga sig vid uppvärmning. En kolstålsstekpanna blir bättre ju mer man använder den. Till en början kan man uppleva det som att det man tillagar fastnar i pannan, men låt köttet ligga kvar så släpper det när det fått en bra stekyta. Med tiden kommer den ursprungliga inbränningen att ersättas av ett nytt ytskikt som byggs upp efter hand som pannan används, detta ger en naturlig non-stickbeläggning. Svärtan i originalinbränningen kommer att mattas av och få ett skiftande utseende, detta är helt naturligt. Det kan behövas lite mer smör/olja innan man byggt upp sin egna yta i stekpannan.
Skötselråd för stekpannan finns här. Här finns även instruktion för hur du kan göra om du vill göra en ny inbränning av stekpannan.
Kan jag använda Kockums produkter på induktionshäll?
Kockums Jernverks kolstålsprodukter, samt emaljerade sortiment, fungerar på alla sorters spisar, inklusive gas och induktionshäll. De kan också användas i ugn men ej i mikro.
Max 200°C rekommenderas för användande av stekpanna med långt handtag i ugn. Detta med anledning av att handtaget är pulverlackerat och kan flagna vid högre temperaturer. Våra övriga kolstålsprodukter kan användas upp till 400°C. Stekpannorna, bak/pizzastål samt stekhällar går även att använda på grill och över öppen eld.